Arquitecte i filòsof. Miquel Ribot Serra, nebot de fra Juníper Serra, professà a l’orde caputxí (1757) i s’ordenà de prevere (1765). Estudià Matemàtiques, Dibuix, Filosofia i Teologia i en cada una d’aquestes disciplines exercí una fructífera activitat. És autor d’un Tratado de matemática, dels Opuscula theologica Miscellaneæ (1794), dels mapes d’Eivissa, Formentera i Menorca (1771), a més de la col·laboració amb el cardenal Despuig en la confecció del seu mapa de Mallorca (1785). La seva activitat arquitectònica és present en distintes esglésies mallorquines. Exercí la docència com a professor de Matemàtiques a l’escola de la Societat Econòmica d’Amics del País i, després, a la Universitat de Mallorca. Fou guardià dels caputxins de Palma i gestionà a Madrid la construcció del nou convent. Organitzà un museu d’antiguitats i d’història natural i la biblioteca del convent, per la qual cosa va escriure unes Ordinacions (1781). El seu pensament és d’orientació científica i divulgadora, abeurat, però, per l’erudició i l’empirisme de la generació del mitjan segle XVIII amb la qual va conviure. Amb motiu de la mort prematura de Manuel de Mallorca, va haver de continuar el curs de filosofia lul·lista que aquest impartia com a lector del seu convent i, en aquest àmbit, ha de ser considerat el primer que ensenyà la filosofia experimental segons els principis lul·lians.
OBRES:
Philosophiæ cursus ad mentem doctoris M. Illuminati Beati Raimundi Lulli martiris, 1793, Manuscrits de la Biblioteca de la Societat Arqueològica Lul·liana. [La part pertinent a fra Miquel de Petra comprèn la Physica, la Mathesis elementa i la Geometria.]
Philosophia Lulliana auctoritate, ratione et observationibus comprobata, Maioricis, 1796, in Opuscula varia, Manuscrits de la Biblioteca Vivot.
BIBL.:
CANTARELLAS, C., «Fray Miguel de Petra», en La arquitectura mallorquina desde la Ilustración a la Restauración, Palma de Mallorca, Institut d’Estudis Baleàrics, 1981: 151-168.
DÍAZ, Hombres..., vol. VI: 440-441.
MONTANER, P., «El desaparecido gabinete de antigüedades de los capuchinos de Mallorca», Mayurqa, 15, 1976: 199-208.
PÉREZ, L., «Los fondos manuscritos lulianos de Mallorca. Sociedad Arqueológica Luliana», EL, IV, 1960: 87-88.