Metge. Estudià Medicina a la Universitat Lul·liana de Mallorca, en la qual es va doctorar i de la qual fou catedràtic. Formà part del grup de mallorquins que assistiren (1727) a Magúncia a les classes d’Iu Salzinger. Va intervenir en la polèmica lul·lista (1742) que esclatà a la Universitat de Mallorca amb motiu d’un escrit de Cristòfol Sarrà. Oliver fou un dels defensors de l’escrit citat i, per tant, també de la medicina universal lul·liana. Les tesis d’Oliver foren impugnades pels doctors Josep Ferrer (Impugnación de la defensa que hizo el Dr. Andrés Oliver, médico, de las conclusiones del Dr. Cristóbal Sarrá), Jaume Llinàs (Defensa de la impugnación de las conclusiones del Doctor Don Andrés Oliver, hecha por D. José Ferrer) i Antoni Binimelis (Jacula a propugnaculis fulminata, ad eadem demolienda retropulsa circa quinque resolutiones a magnifico Andrea Oliver medicinæ Dre.). Oliver seguia el corrent de la medicina especulativagalènica i de la medicina universal de Llull, en defensa de la qual aportà tres tipus de proves: a) arguments d’autoritats (auctoritates), entre les quals, a més de Ramon Llull, destaca Vilanova, Paracels, Zepeda, etc.; b) arguments racionals (rationes), que tenen el seu fonament en l’acceptació del «moviment circular» i del «moviment d’ascens i descens» dels elements i dels humors; i c) arguments d’experiència (experimenta), que queden reduïts al costum en el tractament de les malalties.
OBRES:
«Censura, o parecer del expertíssimo, y Magnífico D. Andrés Oliver, Dr. en Medicina», en Tratado y resumen del caos luliano [...] compuesto por el M. R. P. Fr. Luis de Flandes, Palma, Oficina de Pedro A. Capó, Imp., 1740.
Quæstio medica quodam systhema, medicum sit amplectendum ut cito, tuto et jucunde finis medicinæ consequatur, Palmæ, Typogr. Petri A. Capó, 1742.
Propugnacula quibus defenduntur quinque resolutiones notatæ, tamquam Medice erronæ, Palmæ, Typogr. Petri A. Capó, 1742.
Judicium expertissimi et magnifici D. Andreæ Oliver, in Beati Raymundi Lulli [...] opera medica continens quatuor libros, Majoricæ, ex officina Petri A. Capó Typographi, 1752.
BIBL.:
ROGENT-DURAN, Bibliografia..., n. 315, 363.
TRIAS MERCANT, S., Història del pensament a Mallorca, Mallorca, Ed. Moll, 1985, vol. I: 237-238.