Sebastià Trias Mercant, Diccionari d'escriptors lul·listes "Col·lecció Blaquerna" 6 (Palma de Mallorca: Edicions UIB, 2009), pp. 322-323.

PEÑA, FRANCISCO (1540 – 1612)

Jurista i teòleg. Doctor en Teologia i en Dret Civil i Canònic per la Universitat de València, fou auditor (1588) i degà (1604), a proposta de Felip II, del tribunal de la Rota. Va formar part de la comissió de la recopilació del dret canònic (1582) i va redactar distintes notes en l’edició de les Decretals. Les seves obres estan relacionades amb les causes dels sants i en qüestions rotals, com De officio Inquisitionis (1655) i Sacræ Rotæ Decisiones, obra publicada pòstumament en dos volums (1648-1650). Els seus manuscrits passaren a ser propietat d’un nebot seu i llegà la seva biblioteca al convent dels dominics de la Minerva de Roma. La historiografia tradicional (R. Pasqual i Carreras, per exemple) considera Peña un antilul·lista per haver fet a Roma (1578) una segona edició, revisada críticament, del Directorium d’Eimeric. Avui, però, l’auditor no ha d’esser considerat ni un antilul·lista ni un lul·lista, sinó un crític equànime de Ramon Llull. Amb les seves investigacions va descobrir que Llull no era l’autor del De invocatione demonum, sinó Ramon de Tàrrega; que en els arxius del Vaticà i d’Avinyó no apareixia la butla de Gregori XI de 1376, que condemnava les obres de Llull, tot i que sí hi havia les de 1372 i 1374. Davant aquesta situació, aconsellà a Gregori XIII i a Sixt IV que llevassin les obres lul·lianes de l’Índex i que, en les noves edicions del Directorium, no s’hi inclogués l’apartat dedicat a Llull. Com a resultat de tot això, Peña centra per primera vegada la qüestió lul·liana: no es tracta de determinar la personalitat i la santedat de Llull, sinó de definir l’ortodòxia de la seva doctrina, cosa que resulta de l’examen crític de les obres lul·lianes per doctors experts. La Santa Seu va seguir en endavant les indicacions de Peña i ell confessa que, després de les seves investigacions, va cobrar afecció a la doctrina lul·liana.

 

OBRES:
Carta a D. Pedro Ximénez de Morillo, secretario de la embajada de Roma, Manuscrit, 1592. Còpia a l’Arxiu de la Causa Pia Lul·liana, Palma. [Memorial en el qual l’autor expressa el seu parer en relació a les dues preguntes que li havia fet el senyor Ximénez: sobre quin era el seu sentir sobre el lul·lisme i l’estat de la causa lul·liana a l’àmbit Vaticà.]

 

BIBL.:
CARRERAS ARTAU, Historia..., vol. II: 281-282.
«Peña, Francisco», in Catholic Encyclopedia, 1914.
PÉREZ, L., Intervención de la Santa Sede en la Causa Pia Luliana, Tesi doctoral. Universitat Gregoriana, 1961: cap. I, n. 67; cap. II, n. 16; cap. IV: 71-73. Fotocòpia mecanoscrita. Arxiu particular de S. Trias Mercant.