Sebastià Trias Mercant, Diccionari d'escriptors lul·listes "Col·lecció Blaquerna" 6 (Palma de Mallorca: Edicions UIB, 2009), pp. 412-413.

SOTO MARNE, FRANCISCO DE (s. XVIII – 1764?)

Teòleg. Ingressà a l’orde franciscà segurament a la província de Sant Miquel (Extremadura). Fou lector en el convent de Ciudad Rodrigo (Salamanca) i, succesivament, lector jubilat, custodi de la província de Sant Miquel i cronista de la religió de Sant Francesc. El 1750 arribà al Perú, ocupà la càtedra de Teologia Escotista a la Universitat de Sant Marc de Lima i fou comissari general de la província franciscana del Perú. Autor ampulós en els seus sermons, hom ha dit que inspirà el P. Isla en dibuixar la figura de l’orador barroc en la seva obra Fray Gerundio de Campazas. Va impugnar el Teatro crítico del P. Feijóo, tot sumant-se així a la polèmica que els lul·listes fra Bartomeu Fornés i el P. Antoni R. Pasqual tenien contra el benedictí a causa de les seves crítiques contra Llull.

 

OBRES:
Reflexiones crítico-apologéticas sobre las obras del R. P. M. Fr. Benito Gerónimo Feijóo, en defensa de las milagrosas flores de San Luís del Monte, de la constante pureza de fe, admirable sabiduría y utilíssima doctrina, del Iluminado Doctor y esclarecido mártyr el B. Raymundo Lulio; de la gran erudición y sólido juicio del clarísimo doctor el V. Fr. Nicolás de Lyra; de la famosa literatura y constante veracidad histórica del Ilmo y V. D. Fr. Antonio de Guevara, y de otros clarísimos ingenios que ilustran el orbe literario, Salamanca, Eugenio García de Honorato y San Miguel, 1749, 2 vol. [Soto dedica a Llull la «Reflexión II» del volumen II, amb el títol «Incidencia apologética a favor del iluminado doctor y esclarecido mártyr el B. Raymundo Lulio». Segons Bover, la informació usada per Soto prové del volum I de l’«Examen de la crisis del P. Feijóo» del P. Antoni R. Pasqual.]

 

BIBL.:
CARRERAS ARTAU, Historia..., vol. II: 312.
DÍAZ, Hombres..., vol. VII: 371-373.
VÁZQUEZ, I., «Fr. Francisco Soto y Marne, impugnador de Feijóo», Boletín auriense, 4, 1974:
167-198.