Militar i matemàtic. Governador militar a Tolhuis (Flandes). Seguint les orientacions de l’Acadèmia Matematicofilosòfica creada per Herrera, va escriure, per una part, una obra sobre les fortificacions modernes i sobre la perspectiva i, per altra banda, va incorporar al castellà algunes obres de Llull. Publicà l’Árbol de la Ciencia, nuevamente traduzido y explicado (1663), l’Introductorium magnæ artis generalis (1663) i l’apòcrif Liber conceptionis virginalis (1664). Aqueixes edicions incitaren la polèmica amb els jueus d’Amsterdam i un tal Llorenç Escudero, en una Carta contra Llull, posà en dubte la força demostrativa dels arguments trinitaris de l’Árbol de la ciencia. Cepeda va respondre a l’atac i tot seguit Isac Orobio, en nom de la Sinagoga jueva, replica, amb una nova Respuesta, en la qual considerava negativament el llibre de Llull per a demostrar la Trinitat. El lul·lisme de Cepeda té dos caires ben diferenciats. Un és, com diuen Rogent-Duran, el d’haver «fet parlar Ramon Llull en castellà», en la línia de Nicolau de Pacs. L’altre, més negatiu, és haver contribuït a reproduir una polèmica que ja es considerava superada en aquell moment.
OBRES:
Árbol de la ciencia del Iluminado Maestro Raymundo Lulio, nuevamente traducido y explicado por..., Bruxelles, F. Foppers, 1663.
Libro de la concepción virginal. Compuesto por Raymundo Lulio, Trad. por..., Bruxelles, B. Vivien, 1664.
Defensa de los términos y doctrina de San Raimundo Lulio, Doctor Iluminado, de la Tercera Orden del Seráfico Padre San Francisco, sobre el misterio de la santísima Trinidad, contra cierto rescribiente judío de la sinagoga de Amsterdam, Bruxelles, 1666. [Hi ha una versió llatina i una castellana de l’obra.]
BIBL.:
CARRERAS ARTAU, Historia..., vol. II: 270.
GAMA CAEIRO, F. da, «Ortodoxia e lulismo em Portugal. Un depoimento seiscentista», EL, IV, 1960: 234, 237, 244.
ROGENT-DURAN, Bibliografia..., n. 246, 249, 254.